Serbian Latte Art Championship 2015

Prvo takmičenje barista u Srbiji, Serbian Latte Art Championship 2015, završeno je 24. septembra 2015. velikim finalnim takmičenjem u BelExpo centru na kome je 6 najboljih barista iz cele zemlje odmerilo veštine ukrašavanja savršene šoljice kafe Latte Art tehnikom. Tokom kvalifikacija koje su trajale dve nedelje, veliki broj talentovanih barista i zaljubljenika u ovu svojevrsnu umetnost imao je priliku da predstavi svoju tehniku ukrašavanja kafe korišćenjem specijalnog Cremoso Latte mleka i dokaže veštinu stvaranja Latte Arta, veoma razvijene vrste umetnosti u svetu.

Finalisti su imali zadatak da naprave i ukrase četiri kapućina reprodukovanjem crteža po izboru tehnikom free style pouring – sipanje mleka iz latijere, dok su u drugom krugu mogli da se potpomognu iglom za dodatne detalje, pretvarajući gustu i postojanu mlečnu kremu napravljenu od jedinstvenog Cremoso Latte mleka u prava remek dela. Barista sa najboljim performansama, tehnikama i vremenom izrade Latte Arta, Miloš Jeličić, osvojio je glavnu nagradu - put u Italiju na usavršavanje i razvoj u Latte Art umetnosti i Barista profesiji.

Počasni gost šampionata bio je Gian Luigi Nora, svetski priznati ekspert u oblasti kvaliteta kafe, prisutan u ovoj industriji više od 6 decenija i autor više značajnih knjiga na temu kvaliteta kafe. Gospodin Nora je na čelu kreativnog tima kompanije Roastery 1886, jednog od pokrovitelja šampionata, a o svojoj ljubavi prema kafi kaže „Životni vek espresso napitka je oko dva minuta kada je i najboljeg ukusa. Zamislite, vekovima razvijano znanje i iskustvo sumirano u perfektna dva minuta.“

Glavni sudija takmičenja bila je Elisabet Sereno, kafe ekspert sa izuzetno bogatim iskustvom u ocenjivanju kako na svetskim, tako i na evropskim i nacionalnim takmičenjima, među kojima su internacionalni Cup of Excellence, SCAE Latte Art takmičenja i Coffee in Good Spirits takmičenja svetskog ranga.

 

 

 

 

Top